Byta tak

Köp byggmaterial på nätet, som plåttak och takstolar för att byta, lägga och bygga tak själv

Håll koll på ditt tak så du inte råkar ut för otrevliga överraskningar som tvingar dig att byta tak. Detta gäller tak utomhus, att byta innertak gör man oftast för att det innertak man har har blivit fullt eller man kanske tröttnat på tex. gipsskivorna som nu fungerar som tak och vill istället ha ett innertak av träpanel.


Söndriga tegelpannor kan orsaka att du måste renovera ditt tak eller tom. byta tak om man har otur. Både till yttertak och till innertak finns olika taksystem att välja mellan. Om du ska byta tak, renovera tak eller bygga tak behöver du byggmaterial. Jag kan rekommendera butikerna Bygghemma och Byggmax som båda har prisvärda taksystem, plasttak, plåttak, takpannor, innertak som träpanel eller som gipsskivor, mer om plasttak, takpapp och entretak. Mer om hängrännor.

Byta, bygga eller lägga tak själv när det gäller innertak, tex. träpanel eller takplattor av gips eller spånskivor kan de flesta göra själva. Skulle man göra fel handlar det mest om rena utseendemässiga saker. Att bygga tak, byta tak eller renovera ett tak, yttertak, kräver mera kunskaper om hur man går tillväga med snickrandet, om man nu tänker bygga tak, byta tak eller renovera sitt tak själv. Att man använder rätt byggnadsmaterial och bygger, snickrar på rätt sätt. Ska man byta tak eller renovera tak kan man alltid se hur det var gjort och göra likadant själv när man byter sitt tak. Är man inte säker på hur man ska gå tillväga kan det vara bättre att anlita en Snickare eller en takläggare. Nedan bilder på tak, takpannor och plåttak, hämtade från Bygghemma och Byggmax.

tak tak

Nedan annonser från tillverkare, återförsäljare och butiker av tak och tillbehör till tak tex. takstolar för den som ska byta tak, innertak eller yttertak. Besök butikerna för att hitta det tak du söker, takpannor, plasttak, skiffer eller plåttak. Här kan du också hitta tips, ideer och få råd om du ska byta tak själv som att lägga ditt tak och att bygga det som taket ska ligga på.

Nedan en bild på att byta tak lånad från dokus.se

byta tak

Passa på och besök annonsörena ovan du då ska byta, lägga eller bygga tak vilket kan medföra att både tak och byggmaterial kan köpas billigt pga att de som annonserar ofta har erbjudanden och kampanjer knutna till sin annonsering. Vandra däför mellan annonsörernas hemsidor innan du bestämmer dig för att köpa det du behöver för att kunna byta, lägga och bygga ditt tak. Du kan också hitta information om hur man lägger ett tak samt tips och ideer på olika typer av tak för att använda både inomhus och utomhus.

Bygga tak inomhus har för min del handlat om att byta tak, ibland har jag kunnat lägga mitt nya tak direkt på det gamla taket och i vissa fall har jag rivit ner det gamla taket och då kunnat bygga ett nytt tak. Som innertak har jag använt mig av träpanel och vitmålade spånskivor till tak. Snickare har jag själv varit. Det går betydligt fortare att bygga med dessa spånskivor jämfört med träpanelen. Spånskivorna är beklädda med en vit plast, vilket gör att taket inte behöver behandlas med något, detta tak är klart då plattorna är på plats. Utvändigt har jag jobbat med tegelpannor och korrigerat plåttak. Med lite goda råd från en snickare och takläggare så var det inte så svårt att få taket på plats.

För några års sedan gjorde jag en tillbyggnad huset med ett rum, vilket medförde att en stor balkong kunde byggas ovanpå detta rum. Som yttertak valde jag ett plåttak. Detta hade jag inte tidigare sysslat med utan tog hjälp av ett plåtslageri till detta. Som sagt, till att bygga tak, byta tak eller renovera tak finns många taksystem att välja mellan. Nedan finns länkar till de som kan tak. Byggmaterial som tex, plast tak, takpannor, tegelpannor, takavvattning, takpapp mm hittar du hos Bygghemma hos Byggmax.

Om man själv ska kunna klara av att byta tak beror på vad man själv har för kunskaper och ork, tid och lust. Ett tak till en carport som ska bytas klarar man själv men ett tak till tex. en villa med takpannor är något helt annat. Kunskap, tid, ork och slag av tak och eventuella takstolar får bestämma om man själv ska göra detta eller köpa detta av någon som kan det.

Söker du för dina takarbeten snickare, hantverkare, takläggare eller plåtslagare kan du via google hitta många, eller så vet byggvaruhuset du handlar av vart du ska vända dig. Ett annat tips är Servicestart.

Bygga tak till ex. ett uterum kan du läsa om på Beijerbyggs hemsida. Man får en bra byggbeskrivning på denna sida, ger tips och råd, ritning på hur taket ska se ut, materialval, plintar, stolpar mm.

Tidningen Vi i Villa beskriver också om att bygga tak, på sidan Bygg en altan med tak är det beskrivet om att bygga tak till altan.

Bygga tak, byta tak och lägga tak är fullt möjligt att göra själv om man inte är höjdrädd och har en del kunskaper om att snickra, då man håller sig till normala tak. Ej normala tak för min del är tex. valmat tak, lägga plåttak som behöver bockas och klippas. Grunden för att bygga tak är takstolar, svall, papp, bräder att fästa taket i och tak. Kan rekommendera sidorna Beijerbygg och Vi i Villa, många bra beskrivningar, tips och ideer på att både bygga tak och lägga tak.

Förutom att kunna köpa tak och tillbehör till tak så kan man också köpa färdiga takstolar, tex. besök sidan takstolsfabriken.se.

Byta tak bygglov : När du vill byta tak eller färg på fasaden behövs inte bygglov, såvida det inte ändrar byggnadens karaktär västenligt. Det samma gäller även fristående uthus, garage och mindre komplementbyggnader tillhörande en- eller tvåbostadshuset.